Iedereen is weleens onzeker. Bijvoorbeeld wanneer er een belangrijke beslissing moet worden gemaakt.
Bij de meeste mensen verdwijnt dit gevoel na zo een situatie weer, maar sommigen voelen zich altijd onzeker.
Vraag jij je vaak af of je iets wel waard bent of dingen wel goed doet? Hiervan ga je veel piekeren en kun je behoorlijk gespannen raken.
Wanneer je je onzekerheid niet aanpakt, kan dit tot een gebrek aan eigenwaarde en zodoende flinke problemen op verschillende gebieden leiden. Vraag je jezelf regelmatig af ‘Hoe word ik minder onzeker?’, lees dan onderstaande tips.
Inhoudsopgave
Langdurige onzekerheid
‘Hoe word ik minder onzeker?’ is een vraag die velen zich pas te laat stellen, wanneer er inmiddels al langdurige onzekerheid is ontstaan.
Ben je al lang erg onzeker, dan laat je je vooral leiden door de mening van andereen, denk je veel na over eventueel negatieve meningen van hen en sta je jezelf niet toe fouten te maken. Kritiek kan je behoorlijk pijn doen.
Ook zul je jezelf er wellicht op betrappen dat je je vaak vergelijkt met anderen en dan altijd tot de conclusie komt dat jij slechter, lelijker, oninteressanter etc. bent.
Mogelijke gevolgen van onzekerheid
Wanneer je erg veel last hebt van onzekerheid, kan het zijn dat je je erg belemmerd voelt om de dingen te doen die jij belangrijk of noodzakelijk acht. Nee zeggen is vaak lastig, net als voor jezelf opkomen.
Ga je niet actief aan de slag met de vraag ‘Hoe word ik minder onzeker?’, dan kan dit op allerlei vlakken van je leven gevolgen hebben.
Denk bijvoorbeeld aan verlegenheid, gevoelens van somberheid, faalangst, schaamte- en schuldgevoelens en problemen in relaties. Ook kunnen er psychosomatische klachten optreden.
De oorzaken van onzekerheid
Niet alleen de vraag ‘Hoe word ik minder onzeker’ is belangrijk, ook moet je jezelf de vraag stellen wat de oorzaak van je onzekerheid is. De oorzaken kunnen liggen in lichamelijke, sociale en emotionele factoren. Je persoonlijkheid, maar ook je verleden zijn bepalend voor je zelfbeeld.
Onzekerheid begint dan ook al vaak op jonge leeftijd. Als kind is je bewustzijn nog beperkt ontwikkeld, maar deze groeit naarmate we ouder worden.
Dit betekent dat ook je zelfvertrouwen verandert. Meer meningen worden belangrijk voor je, terwijl je zelf ook nog eens grote veranderingen doormaakt.
Tip 1: Bedenk dat iedereen ergens onzeker over is
Alhoewel het soms niet zo lijkt, is iedereen wel ergens onzeker over. Het lukt de een echter beter dan de ander om dit voor de buitenwereld te verbergen.
Dat neemt niet weg dat ook zij er last van hebben.
Alhoewel je je door je onzekerheid weleens alleen op de wereld voelt, is dat dus helemaal niet zo. Ook beantwoord je de vraag ‘Hoe word ik minder onzeker’ makkelijker door na te gaan waarom je dat precies bent.
Tip 2: Vergelijk jezelf niet met anderen en zoek geen bevestiging van ze
Wanneer je onzeker bent, vergelijk je jezelf sterk met anderen. En zoals je zelf ongetwijfeld aan den lijve hebt ondervonden, delf je bij die vergelijkingen altijd het onderspit.
Dit doet je zelfvertrouwen weinig goeds, maar ook zul je op deze manier niet groeien als persoon. Pas wanneer je ontdekt wie je bent en wat je echt wilt, kun je jezelf ontwikkelen en heb je geen bevestiging meer van anderen nodig.
Tip 3: onthoud dat niet iedereens mening belangrijk is
Op de vraag ‘Hoe word ik minder onzeker?’ is ook het minder waarde hechten aan de meningen van anderen een belangrijk antwoord.
Zeker niet wanneer deze niet of nauwelijks belangrijk voor je zijn. Van je ouders of je beste vriendin kun je feedback natuurlijk accepteren, maar als je onzeker bent kan zelfs die chagrijnige medepassagier in de bus je met zijn snibbige opmerking raken.
Onthoud dat mensen die jou kwetsen echter niet jouw energie verdienen.
Tip 4: Stel haalbare doelen
Ben je onzeker, dan leg je de lat voor jezelf vaak behoorlijk hoog. Je moet en zal immers bewijzen wat je kan en dat je daadwerkelijk wel iets waard bent. In werkelijkheid schuilt er in het stellen van hoge eisen en in het nastreven van perfectie een groot gevaar.
De kans wordt zo namelijk alleen maar groter dat je zult ‘falen’ en met teleurstellingen te maken krijgt. Eigenlijk kun je wel zeggen dat je je valkuil eigenhandig graaft.
Tip 5: Neem een zelfverzekerde houding aan
Wie zich afvraagt ‘Hoe word ik minder onzeker’ voelt een wereld van verschil wanneer hij of zij letterlijk een andere houding aanneemt. Door rechtop met je schouders naar achteren en een geheven hoofd te lopen, voel je je een stuk zekerder.
Dat lichaam en geest elkaar wederzijds sterk beïnvloeden, dat wist je waarschijnlijk al. Dit is er een duidelijk voorbeeld van. Besteed ook zorg aan je kleding om je uitstraling helemaal af te maken.
Tip 6: Spreek jezelf bemoedigend toe
Lang niet altijd is er iemand in de buurt die ziet dat je je onzeker voelt en je met zijn of haar positieve woorden weer even kan oppeppen. De oplossing?
Doe het zelf! De kracht van positieve self-talk mag niet onderschat worden.
Door jezelf op een positieve manier toe te spreken, verander je eigenlijk vanzelf je houding. Geen zin om naar dat feestje te gaan omdat mensen je waarschijnlijk saai zullen vinden?
Vertel jezelf hoeveel je van je hobby weet en wat je op je werk allemaal voor elkaar hebt geschopt. Je zult je automatisch minder onzeker voelen.
Tip 7: Leef je eigen leven
Wie zich regelmatig afvraagt ‘Hoe word ik minder onzeker’ heeft niet zelden de neiging te proberen een leven te leiden en doelen na te streven die helemaal niet bij hem of haar passen.
Echter moet je je doelen niet stellen op basis van wat anderen belangrijk vinden, maar op basis van wat jij leuk, belangrijk en interessant vindt. Door je leven zelf in te richten, ontwikkel je je als persoon des te beter. En pas als je het gevoel hebt tot bloei te komen, kun je je onzekerheid laten varen.
Niet doen: jezelf niet uitdagen
Het slechtste wat je voor jezelf kunt doen in je zoektocht naar het antwoord op de vraag ‘Hoe word ik minder onzeker’ is altijd in de comfort zone blijven zitten. Zo kun je nooit succeservaringen opdoen, die juist zo essentieel zijn voor het afrekenen met onzekerheid.
Des te meer je jezelf uitdaagt, des te meer sta je jezelf toe te laten zien wat je kunt en je grenzen te verleggen.
Pas dan kom je vooruit. Soms moet je gewoon in het diepe springen en niet teveel nadenken. Griezelig, maar na afloop zul je jezelf dankbaar zijn.
Niet doen: je concentreren op zaken die je toch niet kunt veranderen
Ben je er inmiddels van overtuigd dat je in de zoektocht naar het antwoord op de vraag ‘Hoe word ik minder onzeker’ vooral jezelf moet prikkelen om stappen te zetten? Goed zo! Maar: stel daarbij alleen doelen die haalbaar zijn.
Heb je je vanwege je lichaamslengte altijd letterlijk en figuurlijk een onderdeurtje gevoeld? Hoe vervelend het ook is, hieraan kun je natuurlijk niets veranderen. Focus dus enkel op de zaken die je wel zelf kunt veranderen en zet hier stappen in.
Niet doen: je afsluiten voor anderen
Gedeelde smart is halve smart. Een uitdrukking die je ongetwijfeld wel vaker voorbij hebt horen komen. Stel je jezelf de vraag ‘Hoe word ik minder onzeker’, twijfel dan niet om gedurende de zoektocht naar het antwoord de steun van anderen in te schakelen.
Een luisterend oor en wat positieve woorden kunnen het verschil tussen een half vol en een half leeg glas maken. Trek je jezelf juist terug, dan ontneem je jezelf een belangrijke bescherming tegen stressgerelateerde klachten.
Onzekerheid zal altijd blijven bestaan
Wie zichzelf de vraag ‘Hoe word ik minder onzeker’ stelt, doet er goed aan zich te realiseren dat onzekerheid nooit helemaal zal verdwijnen. Waarom niet? Omdat onzekerheid -tot op zekere hoogte- nu eenmaal bij een mens hoort. Doe dus geen moeite om je onzekerheid volledig te laten verdwijnen.
En besef je ook dat veranderingen langzaam maar zeker optreden. Het beantwoorden van de vraag ‘Hoe word ik minder onzeker’ en het werken aan een leven met meer zelfverzekerdheid zijn processen die stap voor stap verlopen.
Online training ‘Blijvend Zelfvertrouwen’
Heb je het gevoel dat je bij je vraag ‘Hoe word ik minder onzeker’ wel wat hulp kunt gebruiken? De online training ‘Blijvend Zelfvertrouwen’ kan je hierin enorm ondersteunen. De twaalfweekse training bestaat uit informatie en praktische oefeningen waarmee je direct je zelfvertrouwen vergroot.
Als bonus krijg je drie verdiepende e-boeken waartoe je, net als de lessen, altijd de beschikking over houdt.
De cursus helpt je jouw zelfvertrouwen te analyseren, te ontdekken en te ontwikkelen. Inmiddels zijn al ruim 15.000 cursisten je voorgegaan.
De cursus kost nu slechts €47,- in plaats van €89,-.
Wil jij nou meer informatie hierover? Hieronder vind je meer informatie!
- Wil jij ook voorgoed van je onzekerheid af?
- Je bent opzoek naar een krachtig blijvend zelfvertrouwen?
- Dan kan dit wel eens de oplossing voor je zijn.
- 100% resultaat
Voor je weg gaat, hier krijg je 30 gratis tips om zelfverzekerd door het leven te gaan!
Vul hieronder je naam en mailadres in en ontvang 30 gratis tips om zelfverzekerd door het leven te gaan!