Emotionele pijn in je lichaam kan voortkomen uit verdriet, angst, boosheid en tal van andere emoties. Het kan erg moeilijk zijn om deze toe te laten.
Je wimpelt ze weg of gaat juist heel erg piekeren en analyseren om de emotie maar niet te hoeven voelen. Of je gaat afleiding zoeken.
Soms kan dat positief zijn, maar het kan ook minder constructieve vormen aannemen. Denk bijvoorbeeld aan drinken. Opgekropte emotionele pijn kun je dan in je lichaam gaan voelen. Wat doe je als dit niet meer stopt en steeds erger wordt?
Inhoudsopgave
Een universeel fenomeen
Het feit dat je emotionele pijn in je lichaam kunt voelen, is heel normaal. Het is zelfs iets wat niet tot de westerse wereld beperkt blijft.
Uit wetenschappelijk onderzoek is geconcludeerd dat het lichamelijk beleven van emoties universeel is voor de mens. Niet verwonderlijk, want aan elke emotie is een bepaald hersencircuit verbonden, net als de vrijlating van specifieke hormonen.
Sterker nog: lichamelijke activatie zou wel eens de kern van al onze emotionele ervaringen kunnen zijn. Emotionele pijn in je lichaam voelen is dus zeer verklaarbaar. Toch wil je hier natuurlijk het liefst mee afrekenen.
Fysieke uiting van onverwerkte emoties

Je lichaam en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Toch lijken we voor die eerste veel beter te zorgen.
Snijd je in je vinger, dan plak je daar een pleister op. Met rugklachten ga je naar de fysiotherapeut en een gebroken been zet je in het gips.
Onze geest geven we vaak niet de aandacht die het nodig heeft. Met als gevolg dat die pijn zich elders gaat uiten. Zo ontstaat emotionele pijn in je lichaam.
Een lichaam dat zich nog in de overlevingsmodus bevindt en de emotie nog niet heeft verwerkt.
De gevolgen op de lange termijn
Verdriet, woede, angst en schaamte zijn de vaakst voorkomende, maar niet de enige emoties die tot fysieke pijn kunnen leiden.
Wanneer je te lang rondloopt met emotionele pijn in je lichaam, kun je op den duur het gevoel krijgen dat de negatieve emoties die hieruit voortvloeien, deel uitmaken van jouzelf.
Bovendien is langdurige fysieke pijn op zich al in staat om mentale problemen te veroorzaken of te verergeren. De boodschap? Verzorg jezelf bij emotionele pijn net zo goed als bij fysieke pijn.
Emotionele pijn wordt in je lichaam opgeslagen
Niet alleen voel je emotionele pijn in je lichaam, de emoties worden er -net als stress- ook nog eens in opgeslagen. Dat heeft onderzoek uitgewezen. Ze vestigen zich dus letterlijk in je lichaam. Dit doen ze in de vorm van chemische verbindingen.
Die chemische stofjes moeten vervolgens ergens een keer vrijgelaten worden, wat de voelbare emotionele pijn in je lichaam verklaart.
De eiwitreceptoren in je lichaam vormen op hun beurt allemaal kleine geheugencellen voor emotionele informatie. Emotionele pijn in het lichaam ontstaat dus door verschillende natuurlijke systemen.
Hoe kan emotionele pijn in je lichaam zich uiten?
Emotionele pijn kan zich in je lichaam op verschillende manieren en in verschillende lichaamsdelen uiten. Veel mensen die hiermee te maken hebben, hebben op dagelijkse basis te maken met hoofdpijn.
Ook nek-, schouder- en rugpijn worden vaak genoteerd. Anderen voelen de emotionele pijn in hun lichaam weer in hun buik.

Buikpijn en een ontregelde spijsvertering kunnen daarvan het gevolg zijn. Waar zich de emotionele pijn in je lichaam zich uit, heeft overigens niets te maken met de specifieke emotie zelf of de oorzaken daarvan.
Mechanismen om emoties te ontwijken
Het verband tussen emotionele pijn in het lichaam en het ontkennen van geestelijke pijn is door artsen, neurologen en psychiaters al vaak aangetoond. Ieder mens gebruikt, bewust of onbewust, bepaalde mechanismen om emoties te ontwijken.
Bijvoorbeeld door in de slachtofferrol te schieten. Emoties vormen geen enkel probleem, zolang je ze onderkent en kunt uiten.
Maar wanneer dat niet gebeurt, dan treedt er een verstoring op in precies dat hersendeel dat verantwoordelijk is voor de balans tussen lichaam en geest. Chronische emotionele pijn in het lichaam, maar ook vermoeidheid en angststoornissen kunnen daaruit voortvloeien.
1. Verminder je angst voor emoties
Emoties zijn niet eng. Daarom kun je ze ook gewoon toelaten. Of beter gezegd: moet je ze toelaten. Heb je dit als kind niet geleerd?
Dan is de kans des te groter dat je op volwassen leeftijd met emotionele pijn in je lichaam te maken krijgt. Emoties zorgen namelijk voor fysieke ontlading. We hebben ze nodig om met lastige situaties om te gaan en deze te kunnen afsluiten.
Laat je ze niet toe, dan ga je over tot het bekende ‘opkroppen’. Des te meer je dit doet, des te meer emotionele pijn je in je lichaam zult voelen.
2. Je hoeft aan emoties geen oordeel te hangen
Aansluitend op de eerste tip is het ook van belang om te weten dat emoties niet gelabeld hoeven te worden.
Ze zijn niet per se goed of slecht, positief of negatief. Wanneer je een emotie als negatief labelt -denk hierbij bijvoorbeeld aan angst of boosheid- dan zul je sneller geneigd zijn deze te onderdrukken.
De samenleving vindt het nu eenmaal niet wenselijk dat we onze negativiteit tonen.
Niet zelden vinden mensen het eveneens lastig om hun emoties te accepteren omdat ze het gevoel hebben dat deze hen definiëren als persoon. Maar jij bent niet je emoties.
3. Begin met yoga
Heb je last van emotionele pijn in je lichaam? Start dan met yoga, als je daar al niet mee was begonnen. Het is bewezen dat yoga tegen chronische pijn helpt door veranderingen in je hersenen te bewerkstelligen.
Elke asana, oftewel houding of oefening, heeft zijn eigen effect op je lichaam en geest.
Door op zoek te gaan naar de asana’s die voor jou het beste werken, kun je een effectief middel vinden in het omgaan met emotionele pijn in je lichaam. Pijnvermindering door asana’s geschiedt middels stretchoefeningen, een verbeterde lichaamshouding en sterkere spieren.
4. Ga sporten
‘Gewone’ sporten bieden stuk voor stuk een goede uitlaatklep en kunnen de emotionele pijn in je lichaam verminderen.
Sport en beweging leveren positieve emoties op en zorgen ervoor dat je beter in je vel zit. Zowel endorfinen als serotonine nemen toe. Dit gaat samen met een prettig gevoel én een vermindering van de pijnprikkels in je lichaam.
Om de emotionele pijn in je lichaam zo veel mogelijk te verminderen, is het wel van belang dat je een sport uitkiest waarin je ook echt plezier hebt.
5. Doe aan meditatie
Om een halt toe te roepen aan de toename van emotionele pijn in je lichaam, kun je er ook voor kiezen om aan meditatie te doen.
Meditatie is niets zweverigs, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht. Het is een efficiënte manier om even helemaal naar binnen te kunnen keren en je lichaam en geest te ontspannen.
Zo zal ook de emotionele pijn in je lichaam afnemen. Met meditatie leer je te observeren wat er is, zonder daar een oordeel aan te verbinden. Je leert de zaken dus te accepteren zoals ze zijn.
6. Houd een positief dagboek bij
De emotionele pijn in je lichaam vloeit voort uit opgekropte emoties, maar veroorzaakt op zijn beurt ook zelf weer negatieve emoties.
Pijn kan je namelijk in behoorlijke mate belemmeren. Om deze negatieve spiraal te voorkomen of te helpen doorbreken, kun je een dagboek bijhouden. Een dagboek van dingen waarvoor je dankbaar bent, welteverstaan.
Al zijn het maar kleine dingen die voor anderen misschien niet belangrijk zijn. Bijvoorbeeld het feit dat je favoriete chocolade weer terug is in het supermarktassortiment. Of dat het vandaag toch niet regende terwijl je de hond uitliet.
Gun jezelf de tijd
Ervaar jij emotionele pijn in je lichaam en heb je het gevoel dat dit je dagelijks functioneren in negatieve zin beïnvloedt? Ga dan aan de slag met bovenstaande tips, maar onthoud daarbij één ding: het kost tijd om veranderingen aan te brengen.
Wanneer je je eenmaal bewust wordt van bepaalde patronen, wil je misschien meteen aan de slag om alles drastisch aan te pakken.
Doe het liever stap voor stap. De oude patronen die de emotionele pijn in je lichaam hebben veroorzaakt, bestaan al jaren. Daar reken je niet in één dag mee af. Gun jezelf de tijd die je nodig hebt.
De Senang Masterclass
Heb je last van emotionele pijn in je lichaam, heb je moete met het herkennen van en omgaan met gevoelens en wil je hier graag iets aan doen?
De Senang Masterclass is een cursus die je tal van manieren aanreikt om hierin stappen te maken: ademhalingsoefeningen, manieren om je energiebalans te herstellen en het weer leren gebruiken van je eigen intuïtie zijn daar enkele voorbeelden van.
De cursus bestaat uit 49 videolessen en is door een healing meester met jarenlange ervaring vervaardigd. Nu betaal je voor de cursus en diverse extra’s slechts €377,-.
Wil jij nou meer informatie hierover? Hieronder vind je meer informatie!
- Heb jij ook nog steeds last van emotionele pijn in je lichaam?
- Je wilt er direct van af, maar je weet niet hoe?
- Dan kan dit wel eens de oplossing voor je zijn.
- 1500 mensen zijn je al voorgegaan!
Voor je weg gaat, hier krijg je 30 gratis tips voor meer ontspanning en minder stress!
Vul hieronder je naam en mailadres in en ontvang 30 gratis tips om meer te ontspannen en stressvrij te leven!