Geen emoties voelen na een trauma: hoe komt het en wat doe je eraan?

We gaan er uitgebreid op in met deze 6 tips!

Na een schokkende gebeurtenis kun je last hebben van sterke emoties, zoals angst en woede. Het lukt je soms niet goed om ermee om te gaan.

Deze reactie is een reactie waarin velen zich zullen herkennen. Van een trauma spreek je echter pas wanneer de klachten langer dan een maand aanhouden en/of verergeren en je dagelijks functioneren in de weg staan.

Sommige mensen hebben er juist weer last van dat ze geen emoties voelen na een trauma. Hoe kan dit?

Niet bij je emoties kunnen

Naar een situatie waarin je geen emoties kunt voelen na een trauma, wordt vaak verwezen met de Engelse term ‘emotional shutdown’.

Anders gezegd: emotioneel op slot gaan. Je hebt dan wel gevoelens, maar je kunt er niet bij. Veel mensen die geen emoties voelen na een trauma, willen graag huilen om zo een gevoel van opluchting te kunnen ervaren en emoties te uiten, maar ook dit lukt ze niet.

Geen emoties voelen na een trauma betekent dus dat je wel degelijk bang, boos of verdrietig bent, maar het niet écht voelt.

Niet in contact met je eigen energie

Wanneer er sprake is van geen emoties voelen na een trauma, kan er ook dissociatie optreden.

Dit betekent dat je het gevoel hebt dat je gevoelens, gedachten en herinneringen niet van jou zijn. Ook lichamelijke gewaarwordingen kun je heel anders registreren. Je staat totaal niet in contact met je eigen energie.

geen gevoel hebben

Dissociatie is in feite een mechanisme dat je tegen een overvloed aan indrukken beschermt. Wanneer je echter gedurende langere tijd geen emoties kunt voelen na een trauma, werkt het enkel in je tegendeel.

Lange termijnconsequenties

Het wegstoppen van nare ervaringen of omstandigheden is eigenlijk een heel natuurlijke reactie van de mens.

Wanneer dit in beperkte mate of voor een korte tijd gebeurt, helpt het je om met de situatie om te gaan en je leven op de rit te houden. Kun je gedurende langere tijd geen emoties voelen na een trauma, dan kun je je echter heel alleen gaan voelen.

Dit kan leiden tot een isolement en allerlei andere psychische problemen. Terwijl het bewust of onbewust wegstoppen van gevoelens tijdelijke verlichting biedt, is het op de lange termijn een strategie met verstrekkende consequenties.

Je emotioneel afgestompt voelen: mogelijke kenmerken

Kun je geen emoties voelen na een trauma, dan kan dit verschillende gevolgen hebben. Zo kun je het gevoel krijgen dat je niet of niet optimaal aan het dagelijks leven kunt deelnemen en ervaar je vaak een afstand tussen jou en anderen.

Daarnaast geven veel mensen die geen emoties voelen na een trauma aan, dat ze het moeilijk vinden om positieve gevoelens als blijheid te ervaren, zich vaak van anderen afzonderen en interesse verliezen in activiteiten waarvan ze voorheen genoten.

Professionele hulpverlening

Kun je geen emoties voelen na een trauma, dan bestaan er verschillende behandelmogelijkheden voor je.

Een psycholoog of therapeut kan je helpen met het bepalen van de onderliggende oorzaak van je trauma en het toepassen van betere coping technieken om met de hieruit voortvloeiende emoties om te gaan.

Het primaire doel van een behandeling is het begrijpen van het probleem en het vinden van alternatieve oplossingen. Toch is de stap naar de professionele hulpverlening voor velen te groot. Gelukkig betekent dat niet dat er geen andere mogelijkheden bestaan.

Aan het eind van dit artikel lees je waar je wel terecht kunt.

Aanpassingen in je leefstijl

Wanneer je geen emoties kunt voelen na een trauma en de stap naar hulpverlening te groot vindt, kun je ten eerste eens beginnen met enkele aanpassingen in je leefstijl. Vaak kunnen kleine veranderingen al tot grote verlichting van problemen leiden.

Hieronder lees je enkele tips. Onthoud wel, dat niet alle tips voor iedereen even succesvol zijn. Manieren vinden om je coping te veranderen en emoties te kunnen gaan voelen is in het begin dan ook vooral een kwestie van uitproberen. Jij weet uiteindelijk wat het beste voor je werkt!

Tip 1: Doe aan lichaamsbeweging

Kun je geen emoties voelen na een trauma, dan loop je doorgaans ook niet over van energie en is lichaamsbeweging wel een van de laatste dingen waar je behoefte aan hebt. Toch behoort fysieke activiteit tot de beste tips die je kunnen worden gegeven.

Het vermindert somberheid en angst en helpt de hoeveelheid stress in je lichaam te verminderen.

Zelfs een ommetje door de buurt kan wonderen doen. Door lichamelijke activiteit kom je meer in contact met je lichaam en kan het lukken blokkades op te heffen. Zo zul je ook makkelijker bij je emoties kunnen.

Tip 2: Zorg voor voldoende nachtrust

Een goede nachtrust is voor ieders gezondheid van essentieel belang, maar de hoeveelheid en de kwaliteit van je slaap worden nóg belangrijker wanneer je geen emoties kunt voelen na een trauma.

Wanneer je niet goed slaapt, wordt het nog moeilijker om met de stressoren in je leven om te gaan. Probeer elke nacht dus minstens zeven uur te slapen en zorg voor een zo comfortabel mogelijke slaapplek.

Tip 3: Probeer stress zoveel mogelijk te vermijden

Kun je geen emoties voelen na een trauma, dan zal dagelijkse stress dit verdoofde gevoel alleen nog maar verder versterken.

Probeer stress dan ook zoveel mogelijk te vermijden. Hoe je dat doet? Om te beginnen kun je misschien wat minder hooi op je vork nemen, bijvoorbeeld door af en toe eens nee te zeggen.

Zorg er ook voor dat je diep genoeg ademhaalt en geen alcohol of andere verdovende middelen gebruikt om met stress om te gaan. Door de stresshormonen in je lichaam te beperken, pak je sneller de regie terug.

Tip 4: Schrijf je emoties van je af

Wanneer je geen emoties kunt voelen na een trauma, kan het ook moeilijk zijn om over gevoelens te praten.

Je weet misschien niet precies wat je moet zeggen, of je voelt je te kwetsbaar wanneer je dit moet bespreken. Schrijven kan dan helpen.

Op deze manier uit je jezelf toch. Gebeurtenissen en emoties worden door het schrijven een stuk tastbaarder. Probeer altijd vanuit de ik-vorm te schrijven en ‘censureer’ niet. Met andere woorden: schrijf op wat er in je opkomt.

Tip 5: Maak wat meer ruimte in je hoofd

Kun je geen emoties voelen na een trauma? Ontspanning is voor jou dan ontzettend belangrijk. Ontspannen doe je vaak het beste wanneer je ergens in stilte kunt verkeren. Dat kan binnen zijn, maar mag natuurlijk ook buiten.

Probeer je elke dag tenminste één keer over te geven aan zo een moment. Door dit te doen maak je vanzelf wat meer ruimte in je hoofd vrij, waardoor de emoties eigenlijk letterlijk meer ruimte krijgen om gevoeld te kunnen worden.

Tip 6: Stop met het oordelen over je emoties

Veel mensen kunnen maar moeilijk of geen emoties voelen na een trauma, omdat ze hierover bewust of onbewust oordelen.

Dit betekent dat ze hun emoties wel proberen toe te laten, maar dat negatieve gedachten hier altijd een oordeel over hebben. Dat je je niet zo moet aanstellen, bijvoorbeeld. Of dat je ergens allang overheen had moeten zijn.

Wanneer je bewust of onbewust te kritisch op jezelf bent, geef je jezelf geen kans om je emoties te voelen.

Probeer dus te stoppen met het hierover oordelen.

Niet meer in je normale modus kunnen komen

Wij als mensen kunnen vaak geen emoties voelen na een trauma omdat we feitelijk net als dieren reageren op emotioneel of fysiek gevaar.

Het parasympatische zenuwstelsel, dat ons in staat stelt om in connectie te zijn met onszelf en de wereld om ons heen, wordt eigenlijk afgesloten.

Lukt het na het doormaken van een schokkende gebeurtenis niet uit deze modus te komen, dan is het aannemelijk dat je geen emoties kunt voelen na een trauma. Eigenlijk is er dus sprake van een overreactie, die je moet proberen een halt toe te brengen.

Senang Masterclass

Kun jij geen emoties voelen na een trauma dat je hebt doorgemaakt? De zevenweekse Senang Masterclass, waarbij je elke dag een video (in totaal dus 49!) krijgt doorgestuurd, helpt je om weer meester te worden van jouw eigen energie en emoties.

De maker van de cursus heeft jaren ervaring op het gebied van healings en emotioneel herstel.

Bij de cursus, die nu slechts €377,- kost, ontvang je een jaar lang lidmaatschap voor de Senang Studenten Community.

Door je aan te melden, kun je meteen starten en snel werken aan het feit dat je geen emoties kunt voelen na je trauma.

Wil jij nou meer informatie hierover? Hieronder vind je meer informatie!

  • Zit jij ook vast in je emoties en wil je leren hoe je hier beter mee om kunt gaan?
  • Je kunt je trauma niet verwerken en je zoekt direct hulp?
  • Dan kan dit wel eens de oplossing voor je zijn.
  • 1500 mensen zijn je al voorgegaan!

 

Ja! Ik wil mijn emoties verwerken en mijn trauma loslaten!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *