Chaos in mijn hoofd? Met deze info niet meer!

Wat kan ik doen aan de chaos in mijn hoofd? De oplossing lees je in deze blog!

Vandaag de dag leven we allemaal onder grote druk. Carrière maken, de kinderen opvoeden, een mooi huis kopen en verre reizen maken.

Voor we het weten, zijn we constant bezig met streven.

Of zijn we ook vooral bezig met onszelf te vergelijken met anderen? Hoe dan ook, een groot deel van de volwassen Nederlanders heeft dagelijks te maken met chaos in zijn hoofd.

Chaos wordt grotendeels veroorzaakt door stress, die ook negatieve gedachten met zich meebrengt. Gelukkig bestaan er diverse manieren om hier vanaf te komen.

Hoe voelt die chaos precies?

Twijfel je of dit artikel over jou gaat en weet je niet precies wat er met ‘chaos in mijn hoofd’ wordt bedoeld? Chaos wordt op 1001 manieren beschreven, afhankelijk van de persoon en de specifieke situatie waarin hij of zij zich bevindt.

Zit je bijvoorbeeld niet zo lekker in je vel, heb je veel last van stress, betrap je jezelf op veelvuldig piekeren en heb je het gevoel constant opgeslokt te worden door je negatieve gedachten, of voel je je regelmatig eenzaam? ‘Chaos in mijn hoofd’ wordt door iedereen anders beschreven en gevoeld.

De prestatiemaatschappij van vandaag de dag

Om nog even terug te komen op dat streven: het leven in de huidige prestatiemaatschappij is geen makkelijke opgave. En voor velen daardoor ook geen pretje.

de klok

In een wereld die om succes draait, blijft er steeds minder ruimte over voor het genieten van de zaken die er echt toe doen. Zo gaan we met zijn allen steeds meer werken.

Een zesje op je rapport is niet meer gewenst en tennissen op zaterdagmiddag doe je niet meer zomaar voor de lol, maar om in de top van de lokale competitie mee te draaien.

De gevolgen van stress: psychische klachten

Behoren angst en onzekerheid ook tot jouw omschrijving van ‘chaos in mijn hoofd’? Niet zo vreemd, want het zijn enkele van de eerste psychische klachten die opduiken wanneer je te maken krijgt met stress.

Angst om fouten te maken, de onzekerheid of je bepaalde dingen wel aankunt. Ook neerslachtigheid is iets wat veel mensen ervaren.

Je voelt je somber en vindt dingen die je vroeger leuk vond ineens niet meer zo interessant. Ook kun je prikkelbaar worden. Sterke en langdurige stress kan zelfs depressieve– en angstklachten veroorzaken.

De gevolgen van stress: lichamelijke klachten

hoofdpijn

Hoor jij jezelf vaak tegen anderen zeggen: ‘ik heb chaos in mijn hoofd’? Of je het nu bewust of onbewust ervaart, die chaos sijpelt door je hele lichaam.

Wetenschappelijke onderzoeken tonen keer op keer aan hoe sterk de invloed van stress is op het lichaam.

‘Chaos in mijn hoofd’ staat dus meteen gelijk aan ‘chaos in mijn lichaam’. Het verantwoordelijke stresshormoon heet cortisol. 

Dit hormoon veroorzaakt op lange termijn problemen met je immuunsysteem, hart, spijsvertering en nog veel meer. Ook hoofdpijn, slaapproblemen en duizeligheid kunnen hierdoor verklaard worden.

Bestrijd het gevoel van ‘chaos in mijn hoofd’ met mindfulness

Het gevoel van ‘chaos in mijn hoofd’ is gelukkig goed te bestrijden. Vandaag de dag gaan velen het te lijf met mindfulness. Mindfulness staat voor het bewust aandacht geven aan het moment waarin je je bevindt.

Je kunt het dus zien als de kunst van het aanwezig zijn in het hier en nu. Niet piekeren over het verleden, geen zorgen maken over de toekomst, jij bent nu even alleen hier, op dit moment.

Door mindfulness kun je intenser en bewuster leren leven. Destructieve gedachtenpatronen maken plaats voor constructieve. Je functioneren verandert.

De geschiedenis van mindfulness

Is de uitspraak ‘chaos in mijn hoofd’ inmiddels typerend voor jou geworden, maar zou je deze het liefst naar het verleden verbannen? Mindfulness weet mensen met dezelfde klachten als tweeduizend jaar van het juiste middel te voorzien.

Zo lang wordt deze techniek namelijk al binnen boeddhistische gemeenschappen beoefend. Dat klinkt misschien wat zweverig, maar psychologen onderzochten enkele tientallen jaren geleden cliënten die zichzelf presenteerden met ‘chaos in mijn hoofd’.

De boeddhistische inzichten werden in combinatie met technieken uit de cognitieve gedragstherapie op ze toegepast. Het resultaat? Een beproefde cognitieve gedragsmethode zonder spirituele bedoeling.

Hoe verdwijnt de chaos in mijn hoofd dankzij mindfulness?

buiten mediteren

Begrijpelijkerwijs klinkt bovenstaande uitleg nog ietwat vaag. Hoe de zo vaak gehoorde ‘chaos in mijn hoofd’ dan precies plaatsmaakt voor gezondere gedachten?

Dankzij de systematische aanpak waarvoor mindfulness vandaag de dag staat. Mindfulness wordt door sommigen als een wetenschappelijk onderbouwde vorm van meditatie genoemd.

Aandachtstraining is volgens anderen een beter woord. Door te leren je bewust te zijn van het moment, ervaar je dat ook echt en geef je aandacht aan het hier en nu zonder te denken en te oordelen.

De automatische piloot die chaos in mijn hoofd veroorzaakt, maakt langzaam plaats.

Wat is dan het verschil tussen mindfulness en meditatie?

‘Kan ik de chaos in mijn hoofd dan niet gewoon bestrijden met meditatie?’zul je nu misschien denken. Natuurlijk kan dat, voor iedereen werkt weer een andere methode.

Maar wees je ervan bewust dat meditatie wel degelijk iets heel anders is dan mindfulness. Bij meditatie draait het om stilte en het moment om juist te ontdekken wat er werkelijk in je omgaat.

Je beoefent het ook op een specifiek moment en in een bepaalde houding. Met mindfulness pak je de ‘chaos in mijn hoofd’ aan wanneer je wilt en waar je wilt.

Wat kan mindfulness je opleveren?

Roep jij wel vaker ‘Ik wil die chaos in mijn hoofd kwijt!’? Mindfulness helpt je met het verminderen van zowel de lichamelijke als de psychische stress-symptomen.

Je wordt je bewuster van je eigen gedachtenpatronen en gemoedstoestanden en leert ook om daar op een constructievere manier mee om te gaan. Door bewuster en intenser te leven lukt het je ook om meer te genieten.

En meer genieten betekent ook meer energie. ‘De chaos in mijn hoofd heeft plaatsgemaakt voor een manier van denken die aansluit bij de levensstijl die ik nastreef’ is een veelgehoorde uitspraak van cursisten.

Hoe mindfulness ook je relatie met anderen verbetert

De chaos die je op dit moment vaak in je hoofd voelt, heeft niet alleen een invloed op jouw als persoon, maar ook op degenen om je heen. Of beter gezegd: op de interactie met degenen om je heen.

Wanneer je die door jouzelf omschreven ‘chaos in mijn hoofd’ in de loop van het volgen van een cursus mindfulness beter weet te reguleren, zul je ook merken dat het makkelijker voor je wordt om je ook te verplaatsen in een ander.

Dat terwijl je voorheen nog moeite had met het structureren van je eigen gedachten.

Chaos in mijn hoofd: mindfulness bij burnout

Voel jij je moe, compleet afgedraaid en heb je regelmatig het gevoel dat het je allemaal te veel wordt? In de prestatiemaatschappij waarin we vandaag de dag leven, ligt een burn-out al gauw op de loer.

Van alle kanten wordt er aan je getrokken: werk, sport, partner, kinderen, sociale contacten.Wie zijn gemoedstoestand als ‘chaos in mijn hoofd’ omschrijft, loopt ook een grotere kans op een burn-out.

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat mindfulness een beschermende factor kan zijn tegen burn-out. Wel is het van belang je ambities binnen proportie te houden.

Streef met mate

Het is dus goed om te onthouden dat je ook niet altijd te veel van jezelf moet vragen en niet te streng moet zijn. Wees ambitieus, maar streef met mate. Een dag heeft maar 24 uur en jij hebt maar twee handen.

De door veel mensen omschreven ‘chaos in mijn hoofd’ wordt in feite zelf –onbewust- in de hand gewerkt. Stel realistische doelen voor jezelf, durf nee te zeggen en vergelijk jezelf niet met anderen.

Het zijn zomaar enkele zinvolle tips voor mensen die de vraag ‘Wat kan ik doen aan de chaos in mijn hoofd?’ stellen.

In je eentje aan mindfulness beginnen

Steeds meer mensen beginnen met mindfulness. Misschien ben jij na het lezen van dit artikel ook wel geïnteresseerd geraakt, maar twijfel je omdat je niet weet hoe je eventuele cursussen in je dagelijkse planning moet integreren.

Het goede nieuws is, dat sessies samen met anderen niet nodig zijn. In je eentje kun je net zoveel bereiken. De beruchte ‘chaos in mijn hoofd’ kun je door deelname aan een zelfstudie mindfulness net zo effectief te lijf gaan.

Cursussen bestaan uit praktische oefeningen, ontwikkeld door professionals met jarenlange ervaring.

Cursus Mindfulness voor het Dagelijks Leven

Moet ‘chaos in mijn hoofd’ tot jouw verleden gaan behoren? Ben je klaar met de lichamelijke en psychische klachten die deze tot nu toe met zich mee heeft gebracht?

Zou je weer als voorheen willen functioneren? Dan kan de cursus Mindfulness voor het Dagelijks Leven hulp bieden. Verander de ‘chaos in mijn hoofd’ in ‘rust in mijn hoofd’ met deze cursus vol praktische oefeningen, video’s en audiobestanden van Happy With Yoga.

Voor je het weet heb je jouw grijze massa weer in topconditie. De cursus heeft een duur van acht weken.

 Wil jij nou meer informatie hierover? Hieronder vind je meer informatie!

  • Wil jij vandaag nog die chaos in je hoofd aanpakken?
  • Je wilt meer rust en balans in je leven?
  • Dan kan dit wel eens de oplossing voor je zijn.
  • 2000 mensen zijn je al voorgegaan!
Ga direct na de kortingspagina!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *