Altijd denken dat je ziek bent: een angst die je leven beheerst

Je kunt dit stoppen met deze 8 tips!

Iedereen wil graag lang, gezond en gelukkig leven.

Dit betekent dat we ons ook wel eens zorgen maken wanneer we geconfronteerd worden met een lichamelijke klacht of pijn.

Gedachten over ernstige ziekte schieten zo nu en dan door ieders hoofd.

Wanneer de klacht verdwijnt of een dokter vaststelt dat er geen reden tot zorg bestaat, gaan de meeste mensen weer verder met hun leven zoals ze dat voorheen ook deden. Wanneer je echter een fobie hebt die je altijd doet denken dat je ziek bent, blijft de angst je beheersen.

Kenmerken van ziektevrees

ziektevrees

Altijd maar denken dat je ziek bent is kenmerkend voor personen met hypochondrie. Tegenwoordig wordt dit ook wel ziekteangst, ziektevrees of ziektefobie genoemd.

Vermoed je dat hiervan bij jou ook sprake is?

Dan heb je waarschijnlijk veel aandacht voor je lichamelijke klachten, breng je vaak een bezoek aan de huisarts en zoek je wellicht ook veel informatie over mogelijke ziekten op.

Anderen vermijden deze informatie liever.

Altijd denken dat je ziek bent kan tot veel lichamelijke symptomen als hartkloppingen, hoofdpijn, benauwdheid en maagklachten leiden. Dit versterkt het vermoeden van ziekte nog verder.

Altijd denken dat je ziek bent: waar komt het door?

Altijd denken dat je ziek bent drukt een duidelijke stempel op je dagelijks leven. Het is niet helemaal duidelijk waardoor dit wordt veroorzaakt. Zo lijkt erfelijkheid een rol te spelen, maar kan dit ook gedeeltelijk uit je opvoeding of vervelende ervaringen voortkomen.

Die ervaringen kunnen aan ziekte zijn gerelateerd, bijvoorbeeld ziekte of overlijden van een naaste, maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn.

Daarnaast lijkt iemand met ziekteangst zijn lichamelijke gevoelens niet juist te kunnen interpreteren. De angst neemt toe wanneer je niet goed weet wat verschillende ziektes eigenlijk inhouden.

De vicieuze cirkel

Het extra vervelende van altijd maar denken dat je ziek bent, is dat die angst lichamelijke verschijnselen veroorzaakt.

Die kunnen je vermoedens van ziekte en de angst daarvoor verder versterken. Dat kan zelfs tot paniek leiden en je dagelijks leven dusdanig gaan beheersen dat het steeds moeilijker wordt om je taken uit te voeren.

Niet zelden ontstaan er ook problemen met mensen in je omgeving: je partner, familie, vrienden of collega’s. Het vermoeden dat je ziek bent en daar altijd aan denken kunnen tot slot ook nog eens leiden tot een depressie of een ander angstprobleem.

De relatie met medici

Altijd denken dat je ziek bent is een probleem dat in omvang kan toenemen wanneer je onder druk straat. Heb je te maken met veel stress, dan zullen de symptomen toenemen.

Geruststellende testresultaten en een arts die je vertelt dat er niets of niets ernstigs aan de hand is, zullen je geen gemoedsrust geven.

De meeste mensen met een angst voor ziekte kiezen dan ook regelmatig voor een second opinion. Of ze gaan de medische zorg juist compleet uit de weg. Het vervelende is dat een arts op den duur ook aan echte symptomen zal gaan twijfelen.

Tip 1: Houd een dagboek bij

Ben jij tot de conclusie gekomen dat het altijd denken dat je ziek bent een ongewenste stempel op jouw leven drukt?

Een van de eerste tips die je dan kunnen helpen, is het bijhouden van een dagboek van angstige momenten. Waarom vertrouw je bepaalde lichamelijke verschijnselen niet? Welke klachten heb je? En welke gedachten?

dagboek

Door dagelijks je angstige momenten te noteren, krijg je meer inzicht in die angsten. Door ook na te denken over je gedrag op die momenten, kun je gaan uitproberen of ander gedrag je wel helpt.

Tip 2: Formuleer alternatieve verklaringen

Is het altijd denken dat je ziek bent iets wat jou sterk kenmerkt? Probeer de gedachten over de oorzaak van lichamelijke symptomen dan bewust te vervangen door positievere gedachten.

In plaats van direct te denken dat de pijn in je buik op darmkanker zou kunnen duiden, kun je bijvoorbeeld ook bedenken dat je buikpijn hebt omdat je de laatste dagen veel suikers hebt gegeten, omdat er een lichte buikgriep heerst of omdat de bakker alleen nog maar wit brood voor je had, terwijl je gewend bent om bruin brood te eten.

Tip 3: Oefen met het focussen van je aandacht

Al eerder noemden we even dat het altijd denken dat je ziek bent mede kan worden veroorzaakt door het feit dat je lichamelijke sensaties niet goed weet te interpreteren.

Door een paar keer per dag te oefenen in het bewust voelen van wat je waarneemt, lukt het je steeds beter zelf je aandacht te sturen en dus ook af te leiden van bepaalde zaken als lichamelijke symptomen.

Deze oefeningen vallen onder mindfulness, wat als doel heeft je aandacht gericht te kunnen houden op datgeen waarmee je bezig bent.

Tip 4: Start met ademhalingsoefeningen

Het zal geen nieuws voor je heten dat stress je ademhaling flink kan ontregelen. Dit leidt tot nog meer spanning dan waar je in eerste instantie last van had.

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat het altijd denken dat je ziek bent een verband heeft met chronische hyperventilatie.

Misschien heb je bij jezelf ook al gemerkt dat je vooral via de borst ademt, dus dat je ademhaling hoog zit. Wanneer het je met ademhalingsoefeningen lukt om rustiger te ademen, lukt het je ook veel beter om de gedachten in je hoofd op een rijtje te krijgen.

Tip 5: Oefen met beperkte controlemomenten

De term beperkte controlemomenten levert misschien wat vraagtekens op, maar wat we ermee bedoelen, zijn de momenten waarop je jouw lichamelijke symptomen bestudeert. Je kijkt ernaar, voelt eraan en denkt erover na.

Heb je ziektevrees, dan doe je dit waarschijnlijk heel vaak op een dag.

Misschien zelfs wel bijna voortdurend. Probeer dit controleren eens een paar dagen te verminderen. Geef jezelf enkele specifieke momenten per dag waarop je wel mag checken en probeer je echt aan die afspraak te houden.

Tip 6: Ga het gesprek aan met het betreffende lichaamsdeel

Dit klinkt je misschien wat vreemd in de oren, maar het kan je wel degelijk helpen. Het altijd maar denken dat je ziek bent leidt tot een hoop gepieker, maar eigenlijk nooit tot duidelijke conclusies. Piekeren is namelijk niet effectief.

Ga in plaats daarvan in plaats met het betreffende lichaamsdeel.

Het lichaamsdeel dat pijn doet of anders dan anders aanvoelt bijvoorbeeld. Geef het liefdevolle aandacht en deel het mede dat dit vaak voorkomt en dat een dokter pas nodig is als de klachten écht niet overgaan.

Tip 7: Zorg voor afleiding op momenten dat je de angst voelt

Altijd denken dat je ziek bent is iets wat je dag in, dag uit beheerst.

Toch zul je ongetwijfeld momenten kunnen aanwijzen waarop deze angst op zijn sterkst is. Op die momenten helpt het vaak om bewust afleiding te zoeken. Hiervoor bestaan geen formules; jij weet het beste wat voor jou werkt.

De een gaat graag naar buiten voor een korte wandeling, de ander belt weer naar een goede vriend(in) of familielid en weer iemand anders gaat aan de slag met een legpuzzel.

Tip 8: Vermijd kalmerende middelen

Het vermoeden dat je ziek bent en hieraan altijd moeten denken heeft een grote impact op je leven. Je voelt de spanning op bijna elk moment in je dagelijks leven. Des te aantrekkelijker lijkt het om naar kalmerende middelen te grijpen.

Dit kunnen alcohol of drugs, maar ook medicijnen zijn. Oxazepam is daarvan een bekend voorbeeld. Dit medicijn werkt rustgevend en ontspant je spieren en wordt vaak bij angst voorgeschreven.

Echter kun je er gemakkelijk lichamelijk én geestelijk aan verslaafd raken. Daarmee raak je nog verder van huis.

Altijd denken dat je ziek bent en de relatie met trauma’s

Bevind jij je in een spiraal waarin je altijd blijft denken dat je ziek bent? Mogelijk heb je ook last van een trauma. Een trauma zorgt namelijk voor de activatie van je vecht- of vluchtrespons. Angst speelt daarbij een grote rol.

Triggers uit de omgeving kunnen deze angst razendsnel en sterk oproepen, vaak zonder dat je je echt bewust bent van deze factoren.

Dit kan leiden tot pijn, spierspanning, hartkloppingen en meer, waardoor je gaat denken dat je een medisch probleem hebt. We zoeken nu eenmaal graag een logische verklaring voor alles wat we voelen.  

Senang Masterclass

Wil jij je lichaam en je energie weer beter kunnen voelen en begrijpen? Weer op je intuïtie kunnen vertrouwen? Je eigen leven kunnen sturen en de controle terugpakken?

De Senang Masterclass, ontwikkeld door een ervaren healing meester, kan je daarmee helpen. Voor nu slechts maar €377,- krijg je 49 videolessen. De cursus duurt in totaal zeven weken.

Na betaling kun je direct beginnen en je houdt de rest van je leven toegang tot het cursusmateriaal. De Senang Masterclass biedt je daarbij ook nog eens tal van extra’s, zoals een jaar lang gratis toegang tot de Senang Studenten Community.

Wil jij nou meer informatie hierover? Hieronder vind je meer informatie!

  • Denk jij ook nog steeds dat je ziek bent?
  • Je wilt controle krijgen over je lichaam en geest?
  • Dan kan dit wel eens de oplossing voor je zijn.
  • 2500 mensen zijn je al voorgegaan!

 

Ja! Ik wil de controle terug krijgen in mijn leven!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *